Strona zawiera przepisy poświęcone francuskiej diecie - Diecie Dukana, przepisy dla każdej z faz w diecie.
środa, 27 lutego 2013
Pieczeń z jajkiem

SKŁADNIKI:

Składniki na małą foremkę keksową:

400 gram mięsa mielonego wołowo – cielęcego lub z indyka
3 jajka
1 cebula
3 łyżki otrąb pszennych
łyżeczka przecieru pomidorowego
majeranek
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
ząbek czosnku lub czosnek granulowany

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ugotować na twardo dwa jajka. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Co jakiś czas podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Do miski włożyć mięso, dodać otręby, surowe jajko, przecier pomidorowy, podsmażoną cebulę i przyprawy. Jeżeli masa będzie mało lepka dodać jeszcze jedno małe jajko. Wymieszaną masę przełożyć do foremki do pieczenia (szklanej lub aluminiowej). Na górę masy wyłożyć dwa ugotowane i obrane jajka i wcisnąć je delikatnie w masę, aby w całości zostały przykryte mięsem. Piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.



Babka Wielkanocna Dukana

SKŁADNIKI:

4 duże jajka
2 łyżki mąki skrobi kukurydzianej
2 łyżki zmielonych otrąb pszennych
mały jogurt naturalny (około 150 gram)
łyżeczka proszku do pieczenia
4,5 łyżki słodzika
3 łyżeczki kakao
szczypta soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z wszystkich jajek oddzielić żółtka i białka. Z białek ubić sztywną pianę ze szczypta soli. Cały czas ubijając mikserem, dodawać w kolejności: słodzik, żółtka, mąkę kukurydzianą, otręby, proszek do pieczenia oraz jogurt naturalny. Przygotować formę do babki, delikatnie wysmarować ją ręcznikiem nasączonym oliwą, ułatwi to wyjęcie ciasta po upieczeniu. Do foremki wlać połowę ciasta, natomiast do drugiej dodać kakao i również wlać do formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Piec około pół godziny. 

Muffinki mięsne I wersja z jajkiem

SKŁADNIKI:

Składniki na sześć muffinek:

- 7 jajek
- 250 g mięsa mielonego z indyka lub wołowiny
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- sól, świeżo mielony pieprz
- ulubione przyprawy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do wykonania tego przepisu potrzebna jest tradycyjna foremka do pieczenia muffinek. W miseczce dokładnie wymieszać mięso z jednym jajkiem, musztardą, posiekaną drobno cebulą, sprasowanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i przyprawami. Powinna powstać masa jak na kotlety mielone. Z masy uformować sześć płaskich kotletów o grubości około 1 cm. Kotlety powinny być większe od otworów w naszej foremce muffinkowej. Foremkę delikatnie przesmarować oliwą, tylko tak aby zapobiec przywarciu mięsa. Dodatkowo można włożyć do otworów papierowe papilotki, ale nie trzeba. Do przygotowanej formy włożyć nasze kotlety tak, aby powstały gniazdka, w których będą zapiekane jajka. Kotlet powinien sięgać do brzegów otworu foremki. Mięsa nie dociskać za mocno do foremki, aby łatwo nam było wyciągnąć muffinki. Na każdy kotlet wbić po jednym jajku (tak jak jajka sadzone), posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całą foremkę muffinkową przykryć od góry folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Później wyłączyć piekarnik i zostawić muffinki w piekarniku na około 4-5 minut. Wyjąć z piekarnika i poczekać jeszcze z 5 minut, aby potrawa trochę przestygła i łatwo było wyjąć muffinki. Brzegi otworów delikatnie przejechać nożem, ułatwi to wyjęcie. Do wyjmowania warto użyć widelca do podważenia muffinek. Można je podawać na ciepło albo a zimno z dressingiem jogurtowym.



Dip musztardowo – jogurtowy

SKŁADNIKI:

mały jogurt naturalny
1 lub 1,5  łyżeczki musztardy miodowej, np. Kamis
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz, nadaje on ciekawy smak

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Banalnie proste wszystko razem wymieszać w małej miseczce i gotowe Dip świetnie pasuje do mięs i warzyw z grilla.



Chłodnik litewski wersja light

SKŁADNIKI:

pęczek botwiny z buraków
mały pęczek rzodkiewki
średni ogórek

1 lub 2 ząbki czosnku

mały pęczek koperku

mały pęczek szczypiorku

1 litr jogurtu naturalnego lub chudego kefiru

sok z małej cytryny lub 2 łyżki octu winnego

sól, pieprz

słodzik według uznania


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Umytą botwiną zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a liście drobno posiekać. Wrzucić do garnka i zalać wodą tak aby przykryć botwinę. Gotować około dziesięciu minut. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie obrać ogórka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można zostawić parę cienkich plasterków ogórka do dekoracji. Rzodkiewkę również zetrzeć na tarce. Koperek oraz szczypiorek drobno posiekać. Do wystudzonej botwiny dodać pozostałe warzywa, sprasowany czosnek, przyprawy, sok z cytryny oraz jogurt naturalny. Na końcu doprawić słodzikiem do smaku. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać na zimno. Chłodnik doskonale smakuje w upalne dni :)



piątek, 20 lipca 2012
Ratatouille

SKŁADNIKI:

Bakłażan 1 średni
Cebula 2 szt.
Papryka czerwona 1 średnia
Pomidory (ja mam z puszki bez skórek)
Czosnek
Pieprz ziołowy
Tymianek
Bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki, ok 1 cm, lekko solimy każdy plaster (by nie zgorzkniał) i odstawiamy. Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, dusimy w minimalnej ilości wody na patelni, dodajemy również pokrojonego w większą kostkę bakłażana, pomidory z sokiem, podduszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, bazylię i dusimy do miękkości.

Do tego można podać mielone z indyka lub inne mięsko dostępne w diecie Dukana.

Seler naciowy z tuńczykiem

SKŁADNIKI:

1 laska selera naciowego
puszka tuńczyka w sosie własnym lub łosoś wędzony w plastrach
1/4 twarożku naturalnego np. Figura
3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
łyżka siekanego koperku
sól, pieprz, czosnek, curry do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Seler naciowy pokroić w paseczki, wrzucić do niego pokrojonego w paski łososia wędzonego lub łososia z puszki w sosie własnym duże kawałki. Wszystko zalać sosem zrobionym z twarożku, jogurtu, koperku i przypraw.

Na niedzielne śniadanie lub przystawkę można taka sałatką nafaszerować wydrążone pomidory 

Pasztet jajeczny
Nowa wersja pasztetu.
Sosik /np. do tortilli

SKŁADNIKI:

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
40 dag. piersi z kurczaka
4 średnie pomidory
250 dag. serka wiejskiego light
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie teflonową z 5-6 łyżkami wody i podpiec. Miękką zeszkloną mieszankę cebuli i czosnku wrzucić do rondelka. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową i podpiec posypując delikatnie solą i pieprzem lub vegetą. Podpieczone kostki drobiowe wrzucić do cebulki i dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Zalać pomidory wrzątkiem po to by odeszły od nich skórki. Następnie wkroić je do rondelka i dusić ze wcześniejszymi składnikami ok. 10 min. Do wszystkiego dodać serek wiejski i jeszcze ok. 2 min. wrzucić na gaz. Doprawić solą, pieprzem.

Faszerowane cukinie
Kolejny przepis w którym wykorzystujemy cukinię.
Przepis na zapiekankę, dobry sposób na pozbycie się resztek z lodówki.
Udka kurczaka z jogurtem

SKŁADNIKI:

W zależności od apetytu przygotować odpowiednią ilość udek lub samych podudzi z kurczaka
pieczarki
jogurt 0%

ulubione przyprawy
czosnek
cebula

PRZYGOTOWANIE:

Zdjąć z udek skórę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać jogurtem 0% wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem, przyprawą do kurczaka, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Na wierzch ułożyć plasterki cebulki i ewentualnie pieczarek. Pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce. Piec w piekarniku w około 1 godziny w 180 st. 

Placki z cukinii

SKŁADNIKI:

3 małe zielone cukinie
1 mały por
1 jajko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wrzucamy do miski i dodajemy: pokrojonego w pół paseczki pora, jajko, skrobię, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową formując małe, cienkie placuszki.Smażymy z obu stron na brązowy kolor. 

TORTILLA Z KURCZAKIEM
Przepis dostępny już dla I fazy.
Serniczek na zimno

SKŁADNIKI:

1 opakowanie galaretki bez cukru 

1 łyżka słodzika w płynie
wymieszać wszystko z pół litrem gorącej wody i odstawić do bardzo porządnego stężenia.

1 szkl. mleka
8 łyżeczek żelatyny
1,5 łyżki słodzika (wg smaku)
3 jajka
aromat ( ja dodaje ekstrakt waniliowy)
500 gr serka homo 0%

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować połowę mleka i wymieszać z żelatyną (ja miksuję, żeby żelatyna się nie zgrudowała) i wymieszać z pozostałym zimnym mlekiem.
Utrzeć żółtka ze słodzikiem, dodać serki i ubitą na sztywno pianę. Na końcu dodać żelatynę. Dobrze zamieszać i wylać do foremki. Masa powinna być puszysta i rzadka. Poczekać chwilkę aż wystygnie i wstawić do lodówki.
Gdy galaretka stężeje (ale naprawdę porządnie tak na gęsto) trzeba wlać na białą masę i czekać... czekać... czekać 

sobota, 24 marca 2012
Zupa krem z łososia (Aguszka81)

SKŁADNIKI:

6 plastrów łososia wędzonego
0,5 lira mleka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
kostka rosołowa
marchew
por
sporo koperku
pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Marchew zetrzeć na grubych oczkach, por pokroić drobno, 2 plastry łososia pokroić w paski jak na makaron - to wrzucić do garnka i zeszklić troszkę. Pozostałe składniki zmiksować najlepiej blenderem na gładką masę. Wlać do warzyw z łososiem, zagotować, dodać koperek, (doprawić czym lubicie do smaku)

 

Zupa krem z marchewki i curry (mlena)
Pyszna zupka dla każdego. Dostępna od II fazy.
wtorek, 05 lipca 2011
SZYBKI CHLEBEK PEŁNOZIARNISTY II
Bardzo szybki i prosty w wykonaniu przepis na chlebek pełnoziarnisty. Dostępny od III fazy.
niedziela, 03 lipca 2011
CHLEB PEŁNOZIARNISTY I
Kolejny przepis na chlebek od III fazy.
SAŁATKA Z KALAREPY I PAPRYKI
Tym razem coś z kalarepki, danie od II fazy.
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ, POMIDORÓW I OGÓRKA
Kolejna warzywna sałatka. Danie od II fazy.
SAŁATKA WARZYWNA Z JAJKAMI
Mamy sezon warzywny więc dla II fazy danie w sam raz.
niedziela, 22 maja 2011
ROLADA ŁOSOSIOWA
Coś dla smakoszy łososia.
niedziela, 08 maja 2011
TORTILLA DIETETYCZNA - paulyna
Danie od II fazy po wykluczeniu fasoli i kukurydzy dostępnych w III fazie.
LECZO Z KURCZAKIEM - nevermind
Danie od II fazy.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9